Het groenste idee van Hengelo

Het Groenste idee van Hengelo

Om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en lokale groene initiatieven organiseerde Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo het evenement ‘Het groenste idee van Hengelo’ op de dag van de Duurzaamheid, woensdagavond 10 oktober 2018. Vanaf 19.30 uur kwamen in de Storkzaal, locatie de Gieterij 200 van het ROC van Hengelo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en werden een drietal bokalen en een geldprijs uitgereikt.

Winnaars en runner-ups Het groenste idee

Groenste idee

Erwin Welberg en Debby Löwenthal hebben de prijs van 500 euro gewonnen naar aanleiding van hun winnende inzending voor het Groenste idee van Hengelo. Ze zullen het geldbedrag gaan gebruiken om hun lopend project, bio-moestuin, heemtuin en blotevoetenpad in combinatie met het geven van natuuronderwijs aan basisschoolleerlingen, verder uit te breiden door de aanschaf van een kas om de koude maanden te overbruggen. Annet Verlijsdonk, directeur van KBS de Schothorst, nam de prijs namens hun in ontvangst.

Annet Verlijsdonk neemt de prijs in ontvangst van Gerrit Maring

Duurzaamste inwoner

Vera Greutink is verkozen tot de duurzaamste inwoner van Hengelo. Zij past al 17 jaar lang permacultuur principes toe, geeft cursussen en schrijft artikelen om andere mensen op weg te helpen in de wereld van duurzaam tuinieren.

Vera Greutink ontvangt een Houten Hengeloërtje

Duurzaamste ondernemer

Pascal Huisintveld, eigenaar van De Nul en het Beekplein, is verkozen tot de duurzaamste ondernemer. Hij heeft, op creatieve en ondernemende wijze, Hengelo een stukje mooier gemaakt door een braakliggend stuk terrein in de binnenstad, het Beekplein, om te toveren tot een plek waar mensen met veel plezier samen komen en duurzaamheid in de bedrijfsvoering een belangrijke rol speelt. Het Beekplein is in zeer korte tijd een begrip voor veel mensen in Hengelo geworden. Brecht Reintsema nam namens het Beekplein-team de prijs in ontvangst.

Brecht Reintsema namens het Beekplein-team

De winnaars ontvingen allen een Houten Hengeloërtje en een pakket met duurzame lokale producten. Runner-ups voor het Groenste idee waren een groep PABO-studenten die ondermeer het plaatsen van insectenhotels en vogelkastjes op het schoolplein wilden koppelen aan educatie, en leerlingen van het Bataafs Lyceum die de negatieve gevolgen van vleesconsumptie willen bespreken gekoppeld aan het uitdelen van insectenkoekjes op school.

Stichting Groener Hengelo organiseerde het evenement Het groenste idee van Hengelo samen met de Groene Loper Hengelo op de Dag van de duurzaamheid in het ROC van Twente. De jury bestond uit Matthijs Nijboer; directeur Natuur en Milieu Overijssel, Maurice Beijk; Waardemaker Provincie Overijssel en Gerrit Maring; voorzitter Stichting Groener Hengelo. Op het evenement vertelde de Hengelose Slow Fashion designer Danya Weevers over de impact van de mode-industrie op het milieu en hoe je duurzaam kleding kunt produceren.

Stichting Groener Hengelo wil van het Groenste idee een jaarlijks terugkerend (gevarieerd) evenement maken om zo de vele duurzame initiatieven die Hengelo rijk is meer in het zonnetje te zetten.

Jaargang 2018 werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Fuldauerstichting, Het ROC van Twente, Noaber Bouw, Landwinkel ’t Duvelshöfke, Danya Weevers, De gemeente Hengelo, Nynke Horstman, Matthijs Nijboer en Maurice Beijk.

   

We zien jullie graag volgend jaar terug voor editie twee!

Team Stichting Groener Hengelo:

Angelien Hoppen

Gerrit Maring

Eric Oude Munnink

Peter Waldt

Rik Oude Munnink

Rinske Zevenbergen

Jurriaan Knol

Marc ten Barge